Algemene voorwaarden

(geldig vanaf 1 januari 2019)

Artikel 1- Toepasselijkheid

1.       Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten van opdracht die worden gesloten tussen Leijser Advocatuur (hierna: het kantoor) en de client, eventuele aanvullende of vervolgopdrachten daaronder begrepen, tenzij hiervan schriftelijk en uitdrukkelijk door partijen is afgeweken.

2.       De gedrags- en beroepsregels van de Nederlandse Orde van Advocaten maken deel uit van de overeenkomst. De behandeld advocaat is niet verplicht om een aanwijzing van de client op te volgen indien dit naar haar oordeel in strijd zou zijn met een goede behandeling van de zaak en/of met de voor de advocaten geldende gedragsregels, wetten en verordeningen.

Artikel 2- Totstandkoming en uitvoering overeenkomst van opdracht

1.         De overeenkomst van opdracht komt tot stand door schriftelijke aanvaarding door het kantoor van de door client verstrekte opdracht.

2.         De client stemt ermee in dat het kantoor de overeenkomst onder haar verantwoordelijkheid laat uitvoeren door het kantoor of zo nodig door derden. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitgesloten, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders is overeengekomen.

3.         De uit de overeenkomst wederzijds voortvloeiende verplichtingen gelden vanaf de schriftelijke bevestiging van de opdracht door het kantoor aan de client.

4.         De advocaat  voert een opdracht uit ten behoeve van de opdrachtgever. Derden kunnen geen rechten ontlenen aan de opdracht en de al dan niet in het kader daarvan verrichte werkzaamheden.

5.         Het kantoor behoudt zich het recht voor in het kader van de uitvoering van de opdracht derden in te schakelen, mits daarbij de nodige zorgvuldigheid in acht wordt genomen. Indien deze derden hun aansprakelijkheid beperken, verleent de client aan het kantoor toestemming een dergelijke beperking mede namens hem te aanvaarden.

6.         De opdracht zal in alle gevallen leiden tot het ontstaan van inspanningsverbintenis en niet tot een resultaatverbintenis.

7.         De opdrachtgever geeft het kantoor toestemming om per e-mail met hem en derden te communiceren , alsmede gebruik te maken van cloud computing voorzien van een ISO27001 certificering en daarin gegevens en documenten van de opdrachtgever op te slaan en te bewerken.

8.         De behandeld advocaat is bevoegd om de rechtsverhouding met de client op te zeggen indien naar zijn oordeel sprake is van een verstoring van de vertrouwensrelatie met de client, zonder gehouden te zijn  tot schadevergoeding.

Artikel 3- Verplichtingen client

1.         De client dient alle voor de uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden van belang zijnde gegevens en informatie aan de behandelend advocaat te verstrekken. De client staat jegens de behandelend advocaat in voor de juistheid en volledigheid van die gegevens en informatie. De client zal de behandelend advocaat steeds onverwijld informeren over alle feiten en ontwikkelingen die van belang zijn voor de uitvoering van de werkzaamheden, daaronder mede begrepen wijziging van zijn adres- en contactgegevens.

2.         Indien de client de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig verstrekt, heeft het kantoor het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten.

Artikel 4- Kosten van rechtsbijstand

1.         Behoudens andere schriftelijke afspraken zullen de werkzaamheden door de behandelend advocaat in rekening worden gebracht op basis van het aantal gewerkte uren tegen het afgesproken uurtarief inclusief met 21% BTW. In beginsel factureert het kantoor maandelijks achteraf, onder toezending van een urenspecificatie. Het kantoor heeft het recht het door haar gehanteerde uurtarief jaarlijks per 1 januari te wijzigen.

2.         Afzonderlijk worden de door het kantoor voor de client betaalde verschotten (zoals reiskosten, uittrekselkosten, deurwaarderskosten, griffierechten etc.) in rekening gebracht.

3.         Het staat kantoor vrij betaling van een voorschot te verlangen alvorens (verdere) werkzaamheden worden verricht, om daarmee declaraties te verrekenen. Het voorschot wordt eerst verrekend met de oudste declaratie(s). De overeenkomst van opdracht wordt aanvaard onder de opschortende voorwaarde dat dit door de advocaat verlangde voorschot binnen de door de advocaat gestelde termijn wordt voldaan.

4.         Het kantoor is gerechtigd (verdere) werkzaamheden op te schorten, indien en zodra de client in gebreke blijft met betrekking tot enig financiële verplichting uit hoofde van de overeenkomst van opdracht. De advocaat is in dat geval niet aansprakelijk voor de eventuele schade die als gevolg van de opschorting ontstaat.

Artikel 5- Betaling

1.         De betalingstermijn van een declaratie bedraagt 14 dagen, tenzij schriftelijk een andere termijn is overeengekomen. Dit betreft een fatale termijn.

2.         Bij het in gebreke blijven van tijdige betaling is de opdrachtgever van rechtswege in verzuim en is opdrachtgever wettelijke rente ex artikel 6:119 BW verschuldigd en komen alle voor inning van de declaratie in redelijkheid gemaakte invorderingskosten voor rekening van de opdrachtgever.

3.         Indien een declaratie ondanks herhaalde aanmaning niet wordt voldaan, is het kantoor gerechtigd haar werkzaamheden op te schorten of te beëindigen. Het kantoor is niet aansprakelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van opschorting of beëindiging van de werkzaamheden op deze grond.

Artikel 6- Aansprakelijkheid

1.         Het kantoor en/of de advocaat is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, die is ontstaan als gevolg van het door opdrachtgever verstrekken van onjuiste en/of onvolledige informatie.

2.         De opdrachtgever is zich ervan bewust dat de vertrouwelijkheid van per e-mail toegezonden informatie niet volledig gewaarborgd is. Het kantoor is niet aansprakelijk voor het niet deugdelijk functioneren van bij uitvoering van de opdracht gebruikte apparatuur, software, gegevensbestanden, cloud computing, registers of andere zaken.

3.         De bij het kantoor werkzame advocaten hebben een beroepsaansprakelijkheids- verzekering afgesloten die voldoet aan de eisen die de Nederlandse Orde van Advocaten daaraan stelt. Iedere aansprakelijkheid van de betreffende advocaat (en eventueel haar medewerkers) is beperkt tot het bedrag dat ter zake door de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar wordt uitbetaald, vermeerderd met het bedrag van het eigen risico dat op grond van de polisvoorwaarden niet door de verzekeraar wordt vergoed.

4.         Indien en voor zover om welke reden dan ook geen uitkering krachtens de door de advocaat gesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering mocht plaatsvinden, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag van het door de behandeld advocaat aan de opdrachtgever in het betreffende dossier in rekening gebrachte en ontvangen honorarium tot een maximum van € 10.000,00.

5.         Indien door of in verband met de uitvoering van een opdracht of anderszins onverhoopt letsel aan personen of beschadiging aan zaken wordt toegebracht, waarvoor het kantoor en/of een van haar advocaten aansprakelijkheid draagt, zal de aansprakelijkheid zijn beperkt tot het bedrag waarop de door het kantoor gesloten algemene aansprakelijkheidsverzekering aanspraak geeft, vermeerderd met het eigen risico onder die verzekering.

6.         Onverminderd het bepaalde in artikel 6:89 BW vervalt het recht op schadevergoeding in ieder geval als de opdrachtgever binnen dertien maanden nadat hij de tekortkoming van de betreffende advocaat heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken nagelaten heeft bij de bevoegde rechter een rechtsvordering in te stellen.

7.         De advocaat is niet aansprakelijk voor eventuele tekortkomingen en daaruit voortvloeiende schade van de door de advocaat ingeschakelde derden.

8.         Beperkingen van aansprakelijkheid ten gunste van het kantoor strekken ook ten gunste van werknemers en niet- ondergeschikte vertegenwoordigers en hulppersonen van het kantoor.

Artikel 7- Intellectuele eigendomsrechten

1.         Het is opdrachtgever zonder voorafgaande schriftelijke toestemming niet toegestaan door of namens het kantoor geproduceerde adviezen, contracten of andere stukken al dan niet met inschakeling van derden, te verveelvoudigen, te openbaren en/of exploiteren.

Artikel 8- Archivering

1.         Het dossier wordt na archivering gedurende 10 jaren digitaal bewaard. Daarna wordt het dossier vernietigd.

Artikel 9- Klachten

1.         Het kantoor beschikt over een interne klachtenregeling. De interne klachtenregeling is gepubliceerd op de website van het kantoor, www.leijseradvocatuur.nl, onder het kopje klachtenregeling.

2.         Indien de opdrachtgever ontevreden is over (een onderdeel van) de behandeling van zijn zaak, dient hij de klacht schriftelijk en gemotiveerd kenbaar te maken aan de klachtenfunctionaris van het kantoor.

3.         De opdrachtgever dient zijn klacht aan het kantoor voor te leggen binnen 3 maanden na het moment waarop hij kennis nam of redelijkerwijs kennis had kunnen nemen van het handelen of nalaten dat tot de klacht aanleiding heeft gegeven.

4.         Bezwaren ten aanzien van een declaratie dienen schriftelijk en binnen de betalingstermijn van die declaratie te worden ingediend bij de betreffende advocaat. Bezwaren ingediend na deze termijn en/of op andere wijze worden niet in behandeling genomen.

5.         In het geval een interne oplossing van het geschil niet mogelijk is, zal het geschil worden voorgelegd aan de bevoegde rechter van de rechtbank Zeeland- West- Brabant, locatie Breda, tenzij partijen ervoor kiezen om de procedure bij de Geschillencommissie Advocatuur te volgen.

Artikel 10- Toepasselijk recht en forumkeuze

1.         Op de rechtsverhouding tussen de advocaat en haar opdrachtgever of wederpartijen is Nederlands recht van toepassing.

2.       In het geval een geschil om wat voor reden dan ook niet intern of door een Geschillencommissie Advocatuur wordt beslecht, is uitsluitend de rechter in het arrondissement Zeeland- West- Brabant, locatie Breda bevoegd van het geschil kennis te nemen. Indien de behandelend advocaat als eisende partij optreedt, is zij in afwijking hiervan bevoegd het geschil aanhangig te maken bij de voor de client in aanmerking komende (buitenlandse) rechter.